top of page

Ενεργειακές Κοινότητες και η προοπτική για Φθηνή και Πράσινη Ενέργειας για τους πολίτες.

Έγινε ενημέρωση: 28 Σεπ 2023

Ενεργειακές Κοινότητες.

Η Χαμένη Ευκαιρία της προηγούμενης περιόδου και η προοπτική του μέλλοντος για φθηνή - πράσινη Ενέργεια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της περιοχής.






Το 2019 ως Δημοτική Αρχή, δρομολογήσαμε την ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας τους Δήμου Κοζάνης.

Δεσμευτήκαμε τότε, πως το επόμενο βήμα θα είναι η συμμετοχή των πολιτών σε Ενεργειακές Κοινότητας, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε με ευθύνη της, νέας τότε, Δημοτικής Αρχής του κ. Μαλούτα.


Οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι συνεταιρισμοί που δίνουν την δυνατότητα σε πολίτες, να γίνουν παραγωγοί ενέργειας, μέσα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και είναι το βασικό εργαλείο για την υλοποίηση της Ενεργειακής Δημοκρατίας, ώστε η ενέργεια να είναι υπόθεση των πολλών και όχι μόνο των λίγων.


Η συμμετοχή των πολιτών σε Ενεργειακές Κοινότητας θα δώσει την δυνατότητα πρόσβασης σε φθηνή και πράσινη Ενέργεια από ΑΠΕ, που σε συνδυασμό με δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης και αποδοτικότητας θα μειωθεί βιώσιμα και μακροπρόθεσμα το Ενεργειακό κόστος.


Δυστυχώς σήμερα στην περιοχή μας επενδύονται τεράστιοι πόροι για έργα Ορυκτού Αερίου. Πόροι που θα μπορούσαν να ενισχύσουν Πράσινες, Φθηνές και μακροπρόθεσμα Βιώσιμες λύσεις. Τα επόμενα χρόνια εξάλλου, η χρήση ορυκτών καυσίμων στην Οικιακή Κατανάλωση θα επιβαρύνεται με κόστος για τις εκπομπές CO2 που θα κάνει τους λογαριασμούς στους καταναλωτές δυσβάστακτους.


Η πρόταση μας για την επόμενη περίοδο είναι να διαμορφωθεί μια τοπική συμμαχία για την προώθηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Δυτ. Μακεδονία, στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουν, οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα επιμελητήρια, το πανεπιστήμιο κ.α.. Είναι πολύ σημαντικό, τις παραπάνω πολιτικές να υποστηρίξουν, το αρμόδιο υπουργείο, η ΔΕΗ, η Μετάβαση Α.Ε. η Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Μετάβασης.


Η παραπάνω συμμαχία θα επιδιώκει, μέσα από μια ολοκληρωμένη στρατηγική, να επιλύσει προβλήματα που υπάρχουν στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ από Ενεργειακές Κοινότητες και ιδιαίτερα το πρόβλημα της έλλειψης των δικτύων, την ενεργοποίηση και συμμετοχή των πολιτών και την ορθή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων από Εθνικά και Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά ταμεία.


Διαθέσιμη χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ ενεργειακών κοινοτήτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προβλέπονται ή πρέπει να προβλέπονται τόσο από το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, όσο και από το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που λαμβάνει πόρους από τα δικαιώματα CO2. Αυτοί οι πόροι θα πρέπει να εξειδικευτούν και να ενεργοποιηθούν σχετικά σύντομα.


Η προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδος χαρακτηρίστηκε από την χαμένη ευκαιρία για τις Ενεργειακές Κοινότητας, η επόμενη όμως θα πρέπει να αντιστρέψει αυτή την εικόνα και να θέσει την Ενεργειακή Δημοκρατία στο επίκεντρο μιας Δίκαιης Μετάβασης για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της περιοχής.




Λευτέρης Ιωαννίδης


Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Κοζάνης «Κοζάνη Τόπος να ζεις»

π. Δήμαρχος Κοζάνης

25 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page