top of page

Απάντηση στον κ. Πράσσο με προσωρινή «ανακωχή» και πρόσκληση σε τηλεοπτικό διάλογο


Διαβάσαμε την μακροσκελή ανακοίνωση του κ Πράσσου και σημειώνουμε τα εξής:

1) Στα περισσότερα από τα επιχειρήματα του κ Πράσσου έχουμε κατά καιρούς απαντήσει, τόσο εμείς, όσο και άλλοι υποστηρικτές του πράσινου κινήματος. Βάζουμε μερικές παραπομπές προς ενημέρωση των αναγνωστών:

2) Μερικά νέα επιχειρήματα του κ. Πράσσου, τα οποία όμως βασίζονται σε λάθος παραδοχές, χρειάζονται όντως μια συμπληρωματική απάντηση. Επειδή όμως το επόμενο διήμερο είμαστε πολύ φορτωμένοι λόγω της συμμετοχής μας στις εκλογές, θα μας επιτρέψουν οι αναγνώστες και ο κ. Πράσσος να ασχοληθούμε από βδομάδα.


3) Μια προκαταρκτική παρατήρηση επί του κειμένου του κ. Πράσσου είναι ότι όλη του η επιχειρηματολογία βασίζεται σε πήλινα πόδια, μιας και αρνείται ότι οι ΑΠΕ συντελούν στη μείωση των εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα. Αν δεχόταν το αντίθετο, που είναι και το επιστημονικά ορθό, τότε τα περισσότερα επιχειρήματά του καταρρέουν. Καταρχάς, το CO2 της ατμόσφαιρας όντως δεν έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, μάλιστα έχει αυξηθεί. (Εδώ συμφωνούμε με τον κ. Πράσσο). Όμως αυτό δεν οφείλεται στο ότι οι ΑΠΕ δεν το μειώνουν, αλλά σε άλλους παράγοντες όπως η εκτεταμένη αποψίλωση των δασών, οι περίοδοι με αυξημένη κατανάλωση ενέργειας, η εμμονή τρίτων χωρών στα ορυκτά καύσιμα, αλλά κυρίως ότι το CO2 παραμένει στην ατμόσφαιρα αρκετές δεκαετίες μέχρι και εκατονταετίες μετά την εκπομπή του κλπ. Είναι ένα σύνθετο θέμα και δεν μπορεί να το απλοποιούμε και να το παραμορφώνουμε, ανάλογα με το πώς μας βολεύει. Σχετικά το επιχείρημα ότι οι εκπομπές CO2 αυξήθηκαν, διορθώνουμε τον κ. Πράσσο ότι αυτό έγινε το 2022 και όχι το 2021 και παραπέμπουμε στην μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA). H μελέτη αυτή από την οποία άντλησε τα δεδομένα ο κ. Πράσσος καταλήγει σε εκ διαμέτρου αντίθετα συμπεράσματα[1] από αυτά του κ. Πράσσου. Αξίζει να αναφέρουμε μόνο ότι οι εκπομπές σε Ευρώπη και Κίνα μειώθηκαν σημαντικά ακριβώς λόγω της εγκατάστασης ΑΠΕ. Το συμπέρασμα λοιπόν της ίδιας μελέτης είναι περισσότερες ΑΠΕ.


Κανείς δεν αρνείται το ρόλο των άλλων ανθρώπινων δραστηριοτήτων (ναυτιλία, μεταφορές, γεωργία-μεθάνιο κλπ) στην κλιματική αλλαγή, αλλά η ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα και φυσικό αέριο είναι από τους βασικότερους ενόχους για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών & Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) αναφέρει ότι τα τελευταία 60 χρόνια το CO2 αυξήθηκε περίπου 100 φορές πιο γρήγορα από ό,τι κατά τη διάρκεια προηγούμενων φυσικών αυξήσεων, και αυτό «οφείλονταν κυρίως στην καύση ορυκτών καυσίμων».


Όταν 195 χώρες, ο ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση και το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, αποφαίνεται ότι πρέπει να πάμε στις ΑΠΕ, στην εξοικονόμηση κλπ, εμείς ποιον πρέπει να πιστέψουμε και να ακολουθήσουμε ;

Δυστυχώς η κλιματική αλλαγή έρχεται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ότι την περιμέναμε και συνεπώς δεν υπάρχει χρόνος για πισωγυρίσματα και εμμονές στο ενεργειακό.


4) Επειδή οι αναγνώστες μάλλον έχουν κουραστεί από αυτή την έντονη και διαρκή αντιπαράθεση μεταξύ των δύο «στρατοπέδων», όπου ο καθένας είναι ..ταμπουρωμένος πίσω από την οθόνη του, προτείνουμε ως εναλλακτική λύση έναν τηλεοπτικό διάλογο. Ήρεμα και πολιτισμένα

Λ. Τσικριτζής, Πρόεδρος Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης

Λ. Ιωαννίδης, τ. δήμαρχος Κοζάνης, Εκπρόσωπος της Συμμαχίας «ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ»

93 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page