top of page

Απάντηση στην ανάρτηση του κ. Βουνοτρυπίδη σχετικά με τις θέσεις μας για τις ΑΠΕ.




1) Όταν απαντάς σε μια δημόσια ανακοίνωση αναφέρεις για λόγους δεοντολογίας και το λινκ της ανακοίνωσης του «αντιδίκου» ώστε ο αναγνώστης να κρίνει και τους δύο και να βγάλει τα συμπεράσματά του. Στο σχόλιο του κ. Βουνοτρυπίδη δεν υπάρχει καμιά παραπομπή στο άρθρο μας ούτε καν στα ονόματά μας. Μας χαρακτηρίζει με έναν ανώνυμο προσδιορισμό ως «αγανακτισμένους σχεδόν οικολόγους». Επειδή λοιπόν κάποιοι άλλοι που σχολιάζουν παρακάτω ομολογούν ότι ούτε διάβασαν αυτά που λέμε ούτε ξέρουν ποιοι είμαστε να συστηθούμε: Λ. Τσικριτζής, πρόεδρος Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης και Λ. Ιωαννίδης, τ. δήμαρχος Κοζάνης. Όσον αφορά στην ανακοίνωσή μας για τη στοχοποίηση της Πράσινης Ανάπτυξης είναι η εξής : «Η Πράσινη Ανάπτυξη μαυρίζει τις ζωές μας» Ε όχι κι έτσι, ρε παιδιά !

2) Τα περί «προβιάς» που φορούμε επειδή εκπροσωπούμε «δόλια συμφέροντα», που αναφέρθηκαν σε κάποια σχόλια, τα αντιπαρερχόμαστε γιατί δεν συμμετέχουμε σε «κυνήγια μαγισσών».

3) Παραθέσαμε ένα σωρό νούμερα για την εποχή του λιγνίτη και των επιπτώσεων του και δεν είδαμε να αντιπαρατίθεται ούτε ένα στα σχόλια σας. Μόνο ένα στοιχείο υπάρχει κι αυτό είναι λάθος. Ότι «1200 στρέμματα έχουν αποκατασταθεί». Ο αριθμός είναι μεγαλύτερος. Με δεδομένα του 2015 είχαν αποδοθεί για επανάχρηση (και όχι κατά κυριότητα) 5.000 - 7.000 στρέμματα κυρίως στην περιοχή Αγ. Χριστοφόρου - Καρυοχωρίου. Σήμερα τα αποκατεστημένα είναι περίπου 20.000στρ. Δεν θέλουμε να αδικούμε κανέναν. Σωστή αντιπαράθεση με τη ΔΕΗ σημαίνει σωστά στοιχεία

4) Ο φράση «κτηνοτροφικό χωριό» δεν είναι καθορισμένος όρος. Και προφανώς δεν σημαίνει απόλυτη προστασία και αφοριστικούς περιορισμούς. Από ποια επιστημονική ανάλυση ή νομοθεσία προκύπτει ότι η κτηνοτροφία είναι ασύμβατη με τις ΑΠΕ ; Σε όλο την Ευρώπη η γεωργία και η κτηνοτροφία μπορεί και συνδυάζεται με αιολικά υπό όρους, καθώς και με τα αγρο-φωτοβολταικά που επειδή είναι αρκετά υπερυψωμένα περιορίζουν κατά πολύ την απώλεια γεωργικής γης.

5) Μελίτη και Πτολεμαΐδα 5 είναι καλύτερες από τις παλιές όσον αφορά τις εκπομπές τέφρας, αλλά και πάλι έχουν αυξημένες εκπομπές αξαιτίας κυρίως της κακής ποιότητας λιγνίτη (ενδεικτικά σύμφωνα με την ΑΕΠΟ η Πτολ 5 έχει πάνω από 1τον CO2/Mwh). Επίσης είναι ζημιογόνες λόγω υψηλών τιμών δικαιωμάτων CO2, οι οποίες έχουν φτάσει τα 100 ευρώ τον τόνο !!. Αλλά και στις εκπομπές των άλλων αερίων μπορεί κανείς να ανατρέξει στους περιβαλλοντικούς όρους για να διαπιστώσει ότι όχι απλά δεν έχει μηδενικές εκπομπές, αλλά σύντομα θα χρειαστούν ακριβές αναβαθμίσεις καθώς ξεπερνούν τα Ευρωπαϊκά Όρια για τις εκπομπές βιομηχανικών ρύπων.

6) Για τα υπόλοιπα που αναφέρετε σχετικά με τα συμφέροντα, τον καπιταλισμό κλπ, σας παραπέμπουμε σε πρόσφατες ανακοινώσεις μας (Πράσινο και Μωβ απέναντι στο Μαύρο. (απάντηση στην απάντηση του κ. Πράσσου)) και στο σχετικό διάλογό μας με τον κ. Στ. Πράσσο (Πράσινο και Μωβ απέναντι στο Μαύρο (απάντηση στην απάντηση του κ. Πράσσου)), αν και ο Στέφανος πρόλαβε ήδη να ανεβάσει τα δικά του (Δεν τον προλαβαίνουμε..)

7) Τέλος, η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης λειτουργεί από το 1987, η παλιότερη στη Δυτική Μακεδονία με συνεχή (και πολιτική) παρουσία. Η πόλη την περιέβαλε με εμπιστοσύνη και στις δημοτικές εκλογές του 1990 και 1994 της έδωσε το πρωτοφανές ποσοστό 8% (το υψηλότερο στη χώρα). Οργάνωσε τις μεγαλειώδεις εκδηλώσεις για το περιβάλλον σε επίπεδο νομού τη δεκαετία του 1990, όπου ο Δήμος Πτολεμαΐδας απείχε ή συμμετείχε «εκ του μακρόθεν». Έχει στο ενεργητικό της τις πρώτες τεκμηριωμένες Αναφορές που υποβλήθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο (1992 και 2010) σε βάρος της ΔΕΗ για τις περιβαλλοντικές της παρανομίες. Τη 2η Αναφορά την υπέγραψαν κι άλλες 10 περιβαλλοντικές οργανώσεις και σύλλογοι πληττομένων της Δυτ. Μακεδονίας. Από την περιοχή σας υπήρξε ανταπόκριση μόνο από την «Οικολογική και Κοινωνική Παρέμβαση Πτολεμαΐδας» (Δεν ξέρουμε αν λειτουργεί πια). «Μας ξέρουν απέξω» οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ο Συνήγορος του Πολίτη, οι δικαστές της Δυτικής Μακεδονίας, τα Δασαρχεία και η Αστυνομία για τις μηνύσεις και τις καταγγελίες που υποβάλαμε για περιβαλλοντικές παραβάσεις. Εκατοντάδες επίσης παρεμβάσεις και ακτιβιστικές ενέργειες είχαμε για τη Βεγορίτιδα, τον Αλιάκμονα (κρέμασμα και στη γέφυρα το 1998), τον αμίαντο και τη ΜΑΒΕ, την αστική ρύπανση, τη διαχείριση απορριμμάτων, τις εθελοντικές δράσεις, τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε σχολεία (από το Βελβεντό και τη Σιάτιστα ως την Πτολεμαΐδα και τη Φλώρινα). Αν εσείς είστε πιο δραστήριοι και συνεπείς καμιά αντίρρηση. Καλέστε μας να μας ανεβάσετε το επίπεδό μας

8) Όσο για τα υπόλοιπα περί ΑΠΕ πρέπει να συζητάμε αρκετές ώρες. Ίσως να συνεννοηθούμε αν το κλίμα είναι ΚΑΛΟΠΙΣΤΟ. Αν όμως είναι εμπρηστικό, όπως αυτό που αποπνέουν τα λόγια κάποιων σχολιαστών σας, τότε θα ματαιοπονούμε στον αιώνα τον άπαντα.

9) Προφανώς και δεν θα επανέλθουμε σε ένα διάλογο κωφών

Λ. Τσικριτζής, Πρόεδρος Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης

Λ. Ιωαννίδης, τ. δήμαρχος Κοζάνης, Εκπρόσωπος της Συμμαχίας «ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ»

21 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
Post: Blog2_Post
bottom of page