top of page

Αναγκαία υπενθύμιση για τις ενέργειες της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης στην άναρχη χωροθέτηση ΑΠΕ



Στα θέματα της άναρχης χωροθέτησης διαφόρων έργων ΑΠΕ η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης προέβη κατά καιρούς στις εξής ενέργειες:

1) Υπέβαλε Ερώτηση-καταγγελία προς το αρμόδιο Υπουργείο (ΥΠΕΝ) τον Μάιο του 2021 με αντικείμενο τόσο τις παρανομίες και αυθαιρεσίες κατά τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων ΑΠΕ, όσο και την εκ του πονηρού κατάτμηση μεγάλων έργων ΑΠΕ, ενώ παράλληλα επισύναψε πίνακες κατάτμησης που αφορούσαν συγκεκριμένες εταιρείες. Υπογραμμίζεται ότι παρόμοια επιστολή δεν υποβλήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας ούτε από το Δήμο.

2) Δημοσίευσε ανακοίνωση για τη διαχρονική έλλειψη Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου των έργων ΑΠΕ, αναφέροντας και διάφορα παραδείγματα από τη Δυτική Μακεδονία (μεταξύ των οποίων και η Καλαμιά). Την ανακοίνωση υπέγραψαν οι εξής 4 εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων:

· Λ. Ιωαννίδης, πρώην Δήμαρχος Κοζάνης, Δημοτικός Σύμβουλος, μέλος Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης

· Ν. Μάντζαρης, Συνιδρυτής και Αναλυτής πολιτικής του «Green Tank»

· Μ. Πετράκος, Αναπληρωματικό μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Φλώρινα

· Λ. Τσικριτζής , Πρόεδρος Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης

3) Μέσω του μέλους μας κ. Λ. Ιωαννίδη, δημοτικού συμβούλου της Δημοτικής Κίνησης, ο οποίος μας εκπροσωπεί στο Δήμο σε θέματα οικολογίας, διατυπώθηκε η σταθερή αντίθεσή μας στο Φ/Β της Καλαμιάς. (Κυρίως επικρίθηκε η Δημοτική Αρχή γιατί δεν έφερε εμπρόθεσμα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου αυτό να γνωμοδοτήσει για τη χωροθέτηση).

Παράλληλα ο κ. Ιωαννίδης άσκησε κριτική και στη χωροθέτηση άλλων έργων ΑΠΕ, χωρίς όμως να έχει τη λαϊκίστική λογική «όχι σε όλα», αλλά εξετάζοντας το κάθε έργο κατά περίπτωση. Σημειώνεται ότι ο κ. Ιωαννίδης κρατά συνεχή επαφή με κατοίκους της Καλαμιάς και άλλων χωριών που γειτνιάζουν με ΑΠΕ και παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.

4) Τέλος η Οικολογική Κίνηση υποστήριξε και υποστηρίζει την παράλληλη λύση των ενεργειακών κοινοτήτων, οι οποίες προωθούν τη συμμετοχή των πολιτών στην παραγωγή της πράσινης ενέργειας και σέβονται κατά κανόνα το περιβάλλον. Οι ενεργειακές κοινότητες έχουν ανθίσει στη Δυτική Μακεδονία (έχουμε το 20 % της χώρας, ενώ είμαστε μόλις το 3% του πληθυσμού), αλλά ο ΑΔΜΗΕ δεν διαθέτει επαρκές ηλεκτρικό δίκτυο για τη σύνδεση των έργων τους. Ο Λ. Ιωαννίδης πρωτοστατεί στο Δίκτυο Ενεργειακών Κοινοτήτων μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα «Όφελος» και συμμετέχει στις πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των αιτημάτων όλων των ενεργειακών κοινοτήτων. Επιπλέον η οργάνωση “The Green Tank”, με την οποία συνεργάζεται μόνιμα η Οικολογική Κίνηση, είναι μακράν ο φορέας που έχει μελετήσει και προβάλει τις ενεργειακές κοινότητες και ιδίως αυτές της Δυτ Μακεδονίας. https://thegreentank.gr/2023/01/26/energeiakes-koinotites-stin-ellada-kai-tis-lignitikes-perioches-anaskopisi-3/


Εν κατακλείδι το Οικολογικό Κίνημα έκανε ότι μπορούσε για το πρόβλημα, χωρίς τυμπανοκρουσίες και αυτο-διαφήμιση. Θα ήθελε να κάνει περισσότερα, αλλά οι δυνάμεις του είναι λιγοστές και ζητούμε από τον κόσμο να μας πλαισιώσει. Αν σήμερα κάνουμε μια ανακεφαλαίωση των ενεργειών μας, είναι γιατί βλέπουμε ότι κάποιοι προσπαθούν να οικειοποιηθούν το πρόβλημα ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ και να εκμεταλλευτούν την αγωνία και τον αγώνα των κατοίκων.


ΥΓ. O Οικολογικός και Πράσινος χώρος είναι σταθερά υπέρ των ΑΠΕ, μιας και αποτελούν το κύριο ενεργειακό όπλο της χώρας μαζί με την Εξοικονόμηση και την Αποθήκευση ενέργειας. (Είμαστε στην πρώτη τριάδα της Ευρώπης από πλευράς ηλιακού και αιολικού δυναμικού). Όσο όμως εντείνεται η άναρχη χωροθέτηση κάποιων έργων ΑΠΕ το πλεονέκτημα αυτό μεταβάλλεται σε μειονέκτημα, μιας και οι ΑΠΕ δυσφημίζονται και στοχοποιούνται.


Λ. Τσικριτζής, Πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης

Κοζάνη 30-4-2023


24 Προβολές0 Σχόλια
Post: Blog2_Post
bottom of page